Verschillende schuren, verschillende houtsoorten.

Hout is een geweldige grondstof. Hout is als grondstof een zeer milieuvriendelijke keus. Het is hernieuwbaar, milieuvriendelijk en vrijwel CO2-neutraal. Waar andere grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben, kunnen bomen binnen 20 tot 120 jaar een prachtige grondstof leveren. Er is geen ander algemeen bouwmateriaal dat met zo weinig energie wordt geproduceerd als hout. Hout groeit altijd weer aan en laat geen vervuilende reststoffen in het milieu achter. Als de bossen waaruit het hout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen deze bossen voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron. Daarnaast kan hout nadat het in langdurige constructies is toegepast, nog worden hergebruikt in andere producten en tot slot als grondstof voor groene energie worden ingezet.

Het vurenhout dat wij gebruiken komt van de fijnspar en groeit in de koudere delen van Europa. Hierdoor groeien de bomen langzamer waardoor er fijne groeiringen ontstaan, deze zorgen voor een gelijkmatige en sterke structuur van het vurenhout, hierdoor leent het zich uitstekend voor constructieve doeleinden in de houtbouw. Vurenhout wordt voornamelijk gebruikt voor binnen timmerwerk. Onbehandeld kan het vurenhout niet buiten worden gebruikt. Het hout laat zich gemakkelijk verven, beitsen of lakken. Wij gebruiken het vurenhout voor de prefab binnenconstructie van zowel de wanden als de spanten.

vurenhout

De natuurlijke duurzaamheid maken deze houtsoort zeer geschikt voor een groot aantal toepassingen. Siberisch lariks groeit in een zeer koud gebied waardoor de jaarringen dicht bij elkaar liggen. Hierdoor is het hout fijngenerfd en zeer sterk. Siberisch Lariks is van nature niet gevoelig voor houtschimmels, zoals blauwschimmel. Siberisch lariks zal na enige tijd bloot te zijn gesteld aan de weersomstandigheden grijsachtig verkleuren, wat overigens niets verandert aan de levensduur van het hout. Door het hout te behandelen met een (kleurloze) beits blijft de mooie houtskleur behouden.

lariks

Douglas hout is één van de hardste naaldhoutsoorten en afkomstig van de Douglasspar. Douglas hout is zeer geschikt voor binnen- en buitengebruik. Douglas hout heeft een warme uitstraling, mooie structuur en kleur. Douglas hout wordt veel gebruikt voor overkappingen, tuinhuizen, prielen, schuttingen en poorten. Douglas hout kan onbehandeld buiten worden toegepast en vergrijst in de loop van de jaren. Ook kan het prima behandeld worden met een beits.

douglas

Eiken (of eikenhout) is een van de meest bekende houtsoorten. Het is populair omdat het hout sterk en hard is, en toch makkelijk te bewerken.
Een eigenschap van Eiken is dat het scheurt en vergrijst na verloop van jaren. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit.De naam ‘eiken’ geldt eigenlijk alleen voor bomen van het geslacht Quercus. Met die naam zonder toevoegingen gaat het om hout van de Europese eik (Quercus petraea, de wintereik, of Quercus robur, de zomereik).De eik wordt de koning van het bos genoemd. Ongeveer 98% van de eiken in Nederland is zomereik. Het hout van de zomereik is iets harder dan dat van de wintereik en de zomereik wordt ook ouder. Eiken kunnen 400- 700 jaar oud worden en 20-30 meter hoog. In Nederland hebben eiken een omlooptijd van ongeveer 130 jaar. Doordat de eik langzaam groeit en de ruimte in Europa beperkt is, is Europees eiken minder makkelijk vervangbaar en daarom vrij schaars.

eiken